Idag cyklar jag med sonen till och från förskolan. Enligt google maps är det ca 3 km och en höjdskillnad på 26 m. Det är två backar på vardera ca 100 m långa. Dessutom åker jag 3 km vidare mot jobbet efter lämning. Under vår, sommar, höst går det bra att cykla med cykelsits eller cykelvagn utan att jag blir svettig. Nu när det blivit vintern blir det svettigt vid nysnö och framförallt vid nederbörd tillsammans med temperaturer över +0 grader. 

Nedan är en jämförelse mellan lådcykel och cykel + cykelvagn. Thule chariot cougar 2 jämförs eftersom jag har just den modellen.

20181001 075553 1600x900

20181001 075603 1600x900

En kvalitetslådcykel som underhålls väl kan hålla i generationer. Dett ger lågt pris per användning (eller kr/km). Förutsatt att du använder lådcykeln i stor utsträckning.

Vår cykelvagn som vi har idag är en Chariot Cougar 2. Den är några år gammal och väldigt välanvänd. När det regnar kraftigt kommer det in vatten i vagnen. Av dessa anledningar har jag valt att skaffa en ny variant av cykel som har elektrisk hjälpmotor.

Elcykel och cykelvagn

Thule Chariot Cougar 2 kan byggas om till springvagn, gåvagn och skidvagn. Vilket gör att vagnen kan användas i många fina miljöer, och vid många aktiviteter för den aktiva familjen. Vi har haft stor nytta av vår Chariot Cougar 2, då vi passat in diverse aktiviteter med sonens sömn dagtid. Vi har exempelvis åkt mycket långfärdsskridskor på isen med sonen i vagnen.

Thule Cougar 2 är lämplig tills barnet blir 3-4 år eller 110 cm lång. Vagnen klarar maximal lastvikt på 45 kg.

Med cykelvagn kan du koppla den till din gamla cykel och slipper köpa en ny cykel. Detta blir billigare än att köpa en lådcykel.

Elcykeln kan användas utan cykelvagn, vilket gör den mer flexibel jämfört med en lådcykel.

Att sitta i en cykelvagn blir en mysig koja. Vår son brukar även bygga koja i vagnen då den står inomhus.

Det som är mindre bra med en cykel och cykelvagn är att jag har dålig kontakt med barnet då han sitter i vagnen. Exempelvis de gånger han inte somnar vid lunchvilan på förskolan, då vill jag försöka hålla honom vaken i vagnen på vägen hem från förskolan. Med en bättre kontakt med sonen vid hemfärd kan det undvikas att han somnar på väg hem.

Lådcykel

Ett alternativ till el-cykel och cykelvagn är en lådcykel. Utbudet av Europeiska lådcyklar finns på fliken Jämför lådcyklar här på bloggen.

Lådcykel funkar tills barnet är ca 7-10 år. Sedan blir det töntigt att åka lådcykel. Eller vad säger ni med barn i den åldern? Annars kan barnen förhoppningsvis cykla ganska långt själva i den åldern.

Med en lådcykel kan vi umgås mer när vi cyklar tillsammans. Vi sitter så nära varandra så vi kan prata och få mer kvalitetstid under cykelfärden.

2-hjuliga lådcyklar klarar normalt ca 100 kg i maxlast i lådan. 3-hjuliga lådcyklar klarar något mer i lastvikt. Detta är mycket större lastvikt än vad cykelvagnar generelt klarar.

Nackdelen med lådcykel är att den ej kan användas som barnvagn. 

Se alla lådcykelforum på facebook och användarnas engagemang. Det öppnar sig nya möjligheter och frihet att cykla lådcykel. Att cykla lådcykel är en kultur och ger en frän hipster image.

Nu har jag alltså bestämt mig, och köpt en lådcykel. Det föll på en Bakfiets lång från www.cykelfabriken.se/, vilket är en 2 hjulig lådcykel som är lång nog att få plats med 2 barn och 2 matkassar.

Då jag har provat olika modeller tycker jag att komforten är bäst med två-hjulig lådcykel. Dock kommer större risk finnas att ramla med lådcykeln på vintern, jämfört med en tre hjulig lådcykel. Jag får helt enkelt cykla försiktigt:)

I kurvor tycker jag att en trehjulig lådcykel blir obekväm. Det blir även tyngre att cykla i snö, eftersom den har 3 hjulspår istället för 1 hjulspår.

en vinter med lådcykel

Under vintern 2017/2018 har det kommit mycket snö. Jag har märkt att det är viktigt med en smal cykel, eftersom att plogvallarna tar upp en del av cykelbanan. Vår chariot cougar 2 är ca 80 cm bred jämfört med vår nya Bakfiets lång som är 65 cm bred.

Under vintern 2018/2019 har jag fått frusna växlar på lådcykeln. Jag tror det är vanligt problem på alla cyklar med växelvajer i hölje. Det löstes med att installera Nexus vinterkit på växelvajern. Nexus vinterkit är en smörjnippel på växelvajern.

20190706 070134 1200x1600

Jag fick även problem att cykla med lådcykeln då det var nysnö, främst pga dåligt fäste därför blev det instabilt att cykla och osäkert att köra barn. Vid nysnö cyklade jag med vanlig cykel och cykelvagn istället.

Det blev även tungt att cykla pga nysnön, vilket gjorde att jag blev svettig.

Vid temperaturer under ca -15 grader cyklade jag med vanlig cykel och cykelvagn istället, eftersom mitt kapell till lådcykeln är för stort och klumpigt att cykla med.

Eftersom barnet sitter alldeles framför styret i lådan har vi bra kontakt och kan prata under cykelturen. Jag hoppas jag kan hålla honom vaken på väg hem från en sömnlös dag på förskolan. Det återstår att se.

Kommentarer   

#1 Vincent 2020-04-22 10:42
Toppen sida! Orkar inte skriva mer... just nu, men återkommer med frågor.
Citera

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera