Jag har cyklat på Bakfiets lång sedan våren 2018. Cykeln har gått totalt 190 mil under alla årstider. Vintertid har det varit upp till ca 4 dm snö i terrängen. Cykelvägarna här plogas och sandas men saltas ej. Vintertid här jag haft vinterdäck. Jag har cyklat den på relativt plan mark i Falun. Jag har knappt haft några problem med cykeln, mer än med regnskyddet. Läs mer nedan.

Cykeln är 2-hjulig lådcykel med en marin-plywood låda mellan styret och framhjulet. Cykeln är ca 2,5 m lång och ca 65 cm bred. Den har maxlast på 90 kg i lådan. Största mått på lådan är 95x66x57 cm (LxBxH).

 IMG 20200526 155323 copy 1612x1209

Lådcykelns mått är 258x65 cm.
Lådcykeln är designad och byggd av Cykelfabriken i Stockholm.

För att läsa hela recensionen KLICKA PÅ LÄS MER NEDAN

 

Komfort.

Inledningsvis är det väldigt ovant och vingligt att cykla 2 hjulig lastcykel, då framhjulet sitter långt fram och lådan har en bredd som gör det lite vingligt.

I början är det vingligt att cykla 2 hjulig lastcykel

Tänk dig att det är som att lära dig köra en skåpbil när du kört liten personbil tidigare. Cykel ger dig en upprätt körställning, som en gubbcykel. Den är behaglig i kurvor, likt en vanlig cykel. Det går att hålla högre hastighet i kurvor, jämfört med 3-hjulig lådcykel.

Lådan har plats för 2 barn. De sitter framåtvänd på en lös dyna ovan en bänk. Den har 3-punktsbälte. Min 5 åriga son tycker det är skönt att åka i lådcykeln.

IMG 20200526 155642 copy 1209x1612

Jag anser att det saknas lösning för att kunna transportera små barn bakåtvända på ett enkelt sätt i lådan. Det finns barnsäte/barnstol från exv Cargobike som kan fästas bakåtvänd dock saknar den stöd för nacken. NTF rekommenderar att barn i bilstol / bilbarnstol åker bakåtvänt i lådan. 

Sammanfattningsvis får komfort 4 av 5 i betyg. Ej full pott pga att små barn ej kan åka med på ett enkelt sätt.

Hastighet

Lådcykeln har Shimanomotor på 250w. Jag har snittat 18 km/h på dessa 180 mil.  Då har jag kört mycket på Eco (lägsta läget) för att spara på strömmen. Motorn slår av vid 25 km/h som övriga modeller. Vid dålig väg går Det går det enkelt att undvika ojämnheter i vägbanan.

Vid nytt nyladdat batteri räcker det ca 6 mil vid plan mark.

4 av 5 i betyg. Större batteri hade gett högre betyg.

Design.

Cykeln har fina former och tidlös design som kommer vara modern i årtionden. Detaljer är praktiskt utformade med snygg design. Ett fotsteg för att barnen ska ta sig i och ur lådan hade vart bra.

IMG 20200526 160041 copy 1209x1612

4,5 av 5 i betyg.

Vintercykling

Vid kallt väder har jag använt regnskyddet från Cykelfabriken. Jag tycker regnskyddet är ca 2-4 dm för högt, vilket gör att jag får dålig sikt. Regnskyddet är även ivägen för bromshandtagen. Kan lösas så det blir lite bättre genom att vända på en detalj på styrstången (enligt instruktion från Cykelfabriken). Trots denna justering går det ej att få fullt "rattutslag" med styret pga regnskyddet krockar med bromshandtaget.

Vintertid är det lätt att vurpa och även att slå i tramporna i marken vid svängar och även lätt att slå i trottoarkanter. Tramporna borde sitta högre, tyvär ger det isåfall en högre tyngdpunkt.

Betyg 3 av 5

Pris

Pris i grundutförande 38.700 kr, när recensionen gjordes 2020-06-08.

Mycket kvalitet för pengarn, jämfört med övriga jämförbara 2 juliga lådcyklar. Betyg 5 av 5.

Komponenter.

Cykeln är utrustad med hydrauliska skivbromsar av Shimano Alfine. Stark belysning bak och fram som är kopplad till batteriet (EU direktiv kräver detta på alla nya lådcyklar). Cykeln har 8 Shimano alfine växlar.

Jag är inte expert på Shimano delar, men det känns som bra komponenter. Övriga detaljer (ram, skärmar, kedjeskydd mm är i rostfritt stål på 2018 års model). 2020 års modell är i aluminium vilket även det är rostfritt.

Betyg 5 av 5.

Totalt 20,5 av 25 i betyg. Detta är en lådcykel av hög kvalitet i utformad i tidlös design.

Vill du recensera eller få din lådcykel recenserad? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller kommentera nedan.

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera